Overzicht nieuwsberichten

‘Vegetarisch eten doet me op veel vlakken goed’

‘Vegetarisch eten doet me op veel vlakken goed’

Wie geen of minder vlees eet, werd enkele jaren geleden nog regelmatig verbaasd aangekeken. Nu is dat bijna andersom. Postcode Loterij-ambassadeur Quinty Trustfull geniet zo nu en dan echt nog wel van een biefstukje, maar kiest vaker voor een maaltijd zonder vlees. En daar heeft ze enorm veel baat bij.
Als ik het in percentages zou moeten uitdrukken, denk ik dat ik voor 70% vegetarisch eet. Vooral als we uit eten gaan, wil ik nog weleens vlees of vis bestellen. En daar geniet ik dan ook van. Maar ik ben veel bewuster gaan eten en minder vlees hoort daar gewoon bij. Met wat er nu allemaal gaande is met het milieu, vind ik het heel belangrijk om stil te staan bij wat ik eet. Ik probeer ook om geen eten weg te gooien. Helemaal niks! Dat is een sport geworden. Ik heb twee grote vriezers en ik neem mezelf voor om vóór een bepaalde datum producten opgegeten te hebben. Anders haal je iets uit de vriezer en heb je geen idee meer wat het was,” lacht Quinty.
Ben je altijd zo bewust met eten omgegaan? “Nee, dat is eigenlijk door mijn dochter Moïse gekomen. Zij werd op haar elfde vegetariër. We zagen een keer onderweg een veewagen met allemaal varkens erin en zij vroeg wat daarmee ging gebeuren. Ja, naar de slacht dus. Daar was ik heel eerlijk in. Ze heeft nooit meer vlees gegeten. Zij is mijn motivatie en inspiratie geweest. En nog, ze geeft met foodbymoise tips op instagram over vegetarisch eten. Ik heb een tijdje vegan gegeten, maar dat doe ik niet meer. Ik probeer nu wel zoveel mogelijk plantaardig te eten en voel me er heel goed bij. Ben ook nooit té vol. Als ik ’s morgens een groentensmoothie neem, heb ik daar genoeg aan. Ik eet weinig brood, want daar raak ik vaak te vol van en dan word ik moe.
Hoe viel thuis jouw ommezwaai? Was je man meteen enthousiast? “Ja, dat ging best makkelijk. Toen Orlando nog voetbalde (hij is een voormalig international, red.), wilde hij altijd kip eten. Iedere avond moest er kip op tafel. Maar hij doet nu lekker mee als ik vegetarisch kook. We motiveren elkaar erin. En wat ik al zei, hè, we eten nog steeds vlees en vis. Alleen veel minder. Vooral als ik zelf kook, komt er geen vlees aan te pas. We vullen de maaltijden nu gewoon anders in.”
Wist je dat?
  • Als je 1 dag geen vlees eet, bespaar je omgerekend de CO2-uitstoot van 8,3 km rijden met een gemiddelde auto.
  • Als je 1 jaar lang elke week 1 dag geen vlees eet, bespaar je omgerekend de CO2-uitstoot van 431,6 km rijden met een gemiddelde auto.
Vind je het moeilijk om vlees te laten staan? “Totaal niet! Je kunt gerechten zó lekker maken dat je het vlees helemaal niet mist. Een omelet met groenten en geitenkaas en dan dubbel-vouwen en de kaas laten smelten; heerlijk! Of vegetarische gehaktballetjes in sojasaus, dan krijg je dat lekkere Indonesische smaakje. En ik ben gek op bonen. Heb ik altijd in huis. In veel gerechten vervang ik het vlees door bonen. Gevulde paprika met bonen en kaas erover, dan heb ik een zalige maaltijd hoor. Ik eet graag groenten, maar soms kiezen we ook voor een vleesvervanger zoals vegetarische kipstukjes. Het is trouwens helemaal niet moeilijk om lekkere vegetarische recepten te vinden. Leve internet! Dat is een groot verschil met een paar jaar geleden. Vegetarisch eten is zo normaal geworden. Als je vroeger in een restaurant zei dat je vegetariër was, kreeg je vaak een salade of een gerecht van de kaart waarvan ze het vlees hadden weggelaten. Geen enkele creativiteit. Nu staan er op iedere menukaart goede vegetarische gerechten en ook tv-koks koken vegetarisch. Daardoor worden steeds meer mensen geïnspireerd. Dat vind ik heel goed. We hoeven echt niet allemaal volledig vegetarisch te eten. Maar af en toe een dagje geen vlees scheelt al zoveel. Het is gemakkelijk en écht heel lekker.”
Jouw man is trainer in Atlanta, Amerika. Hoe kijken ze daar tegen vegetarisch aan? “Daar zijn ze al best ver hoor. Ze hebben natuurlijk heerlijke hamburgers en daar maken ze nu ook vegetarische of vegan varianten van. De slutty vegan burger is overheerlijk. In Amerika kun je uitstekend vegetarisch eten. En op de dozen eieren bijvoorbeeld staat hoeveel ruimte de kippen hebben gehad en wat ze hebben gegeten. Wist je trouwens dat je in Nederland altijd op het ei zelf naar het nummer moet kijken dat erop staat? Als dat begint met een 0, heb je een biologisch ei.”
Wat heb je nog meer ontdekt door vegetarisch te eten? “Weet je wat zo mooi is? Vegetarisch eten is niet per se duurder. Kijk, als ik vlees eet, dan het liefst biologisch en Nederlands vlees. Ik vind het belangrijk dat het producten van dichtbij huis zijn. Maar vegetarisch eten scheelt mij serieus geld. Daarbij voel ik me er gezonder door en ik ben scherper. Mijn huid is beter geworden en ik slaap lekkerder. Vegetarisch eten doet mij op veel vlakken goed. En ik weet zeker dat als je het een keer probeert, je verbaasd zal zijn hoe lekker en gemakkelijk het kan zijn.” Bron: Vrouw Magazine
Deel dit bericht