IVN Natuureducatie en gezond eten

De keuzes die mensen maken ten aanzien van het produceren en consumeren van voedsel hebben grote effecten op de kwaliteit van de natuur. Bovendien bepaalt de voeding die we tot ons nemen in belangrijke mate onze gezondheid. Daarom vindt IVN voedseleducatie van groot belang. Wij zetten ons actief in om, met name kinderen, meer te leren over voedsel. Voeding is een ver van je bed show geworden voor veel kinderen. 29% van de Britse kinderen denkt dat kaas aan een plant groeit. Wij vinden het belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt en hoe de natuur werkt. Dit doen we met programma’s als ‘Jong leren eten’, IVN voedselbosjes, moestuinieren en Boerderij educatie. Zelf ervaren en spelenderwijs leren staat centraal. Een mooi voorbeeld is de film ‘de schooltuin’ die dit najaar in de bioscoop komt. IVN maakte hiervoor de educatieve materialen.

IVN zet zich ook in haar bedrijfsvoering in voor een meer duurzaam voedselsysteem door structureel voor vegetarische catering te zorgen. Vega is de norm! Bovendien is voedsel een van de twaalf duurzaamheidsthema’s in de campagne ‘een duurzaam jaar’. Diverse IVN-afdelingen zijn lokaal ook actief rondom het thema voedsel. IVN Veenendaal-Rhenen zet zich bijvoorbeeld in voor een gemeenschappelijke moestuin waarin je samen kan werken en oogsten. De oogst die overblijft, wordt afgezet via een maatschappelijke organisatie of een lokale biologische winkel.

IVN gelooft dat we echt een verschil kunnen maken, als we met kleine stapjes van een dierlijk naar een meer plantaardig eetpatroon te gaan. Dat is niet alleen gezonder, maar heeft een geweldige positieve impact op mens, dier en milieu. De ‘doe maar lekker vega’-actie is een goed initiatief om eens te ervaren dat vega naast duurzaam ook heel lekker is!