Veelgestelde vragen (FAQ)

Hier vindt u de veelgestelde vragen die betrekking hebben tot Vega Favorieten-campagne, de cadeaukaart en het gebruik daarvan.

Wat houdt de actie in?

Iedere deelnemer van de Postcode Loterij ontvangt tussen dinsdag 27 oktober en vrijdag 30 oktober 2020 een cadeaukaart ter waarde van € 12,50 en een boekje met daarin de recepten voor de 12 favoriete maaltijden van Nederland, maar dan zonder vlees bereid. Met de cadeaukaart kunnen deelnemers ingrediënten voor de recepten van 'De Vega Favorieten van Nederland' kopen bij Albert Heijn. De ingrediënten kunnen uiteraard ook gewoon los worden gekocht. Van elk gerecht in deze favorietenlijst is het vlees vervangen door een vegetarisch alternatief. De recepten zijn terug te vinden in het bijgesloten receptenboekje.

Een deelnemer kan ook kiezen voor de ‘Vega Favorieten- Inspiratie doos’ met daarin Unox Stoofpotje Vega Ragout, Unox Stoofpotje Vega Kip, Unox Leverpastei Vega, Hellman’s Vegan Mayo, Unox Soep tomaat Vega en Unox Knaks Vega (t.w.v. 17.25, nu voor 12.50).

Het doel is om zoveel mogelijk deelnemers in contact brengen met een vegetarisch alternatief voor een favoriete maaltijd. Door een favoriete maaltijd eens een keertje vegetarisch te proberen, hopen we men te laten ervaren dat een keer vegetarisch eten lekker en makkelijk is.

Wanneer krijg ik de Vega Favorieten cadeaukaart?

Iedere deelnemer van de Postcode Loterij ontvangt tussen dinsdag 27 oktober en vrijdag 30 oktober 2020 een cadeaukaart ter waarde van € 12,50. De kaart wordt samen met het receptenboekje per post verstuurd. Deelnemers kunnen via vegafavorieten.nl de ‘Vega Favorieten’-cadeaukaart activeren. De cadeaukaart is te activeren tot en met zondag 15 november en in te wisselen tot en met zondag 29 november 2020.

Voor deelnemers die na september deelnemer zijn geworden van de Postcode Loterij kan het zijn dat de kaart wat later in de brievenbus ligt. Zij ontvangen vóór vrijdag 6 november hun Vega Favorieten-cadeaukaart.

Ik heb een cadeaukaart ontvangen, waarmee ik gratis een vegetarische maaltijd of Inspiratiebox kan halen bij de Albert Heijn, maar a.g.v. de huidige situatie, mijd ik liever de supermarkt. Wat kan ik nu doen met mijn pas?

We begrijpen dat deze tijd ervoor zorgt dat u de supermarkt wil mijden. Er zijn diverse opties.

U kunt iemand anders voor u boodschappen laten doen. In de supermarkt zijn maatregelen genomen om het winkelen veilig te houden.

Ook kunt u bij de klantenservicebalie vragen om een ‘Vega Favorieten-doos’. Hier liggen deze dozen klaar, voor wanneer men het winkelen liever vermijdt. Gezien de huidige omstandigheden zijn er meer dozen dan voorgaande jaren beschikbaar.

Tot slot kunt u contact opnemen bij de klantenservice van de Nationale Postcodeloterij. We hebben ten opzichte van vorig jaar een grotere voorraad met brievenbusdozen. Indien de voorraad toereikend is, kunt u een brievenbusdoos vol vegetarische producten ontvangen.

Ik heb een cadeaupas ontvangen, waarmee ik gratis een vegetarische maaltijd of ‘Vega Favorieten-doos’ kan halen bij de Albert Heijn, maar a.g.v. de huidige situatie, mijd ik liever de supermarkt. Kan ik de pas ook online gebruiken?

Dit is helaas niet mogelijk. Momenteel is het alleen mogelijk om de cadeaupas de scannen bij een (zelfscan) kassa in de winkel.

Hoe activeer ik de cadeaukaart?

Het activeren van de ‘Vega Favorieten’-cadeaukaart kan via vegafavorieten.nl Activeren en inwisselen kan tot en met zondag 15 november 2020 (tot AH-winkel sluit, meestal 22.00 uur).

1. Ga naar vegafavorieten.nl

2. Vul de laatste drie cijfers van de code in die op de achterzijde van je cadeaukaart staat.

3. Vul je postcode en huisnummer in.

4. Vul de laatste drie cijfers van je rekeningnummer in.

5. De kaart is nu geactiveerd.

Waarom is het nodig mijn cadeaukaart te activeren op de website?

Alle 3 miljoen Postcode Loterij-deelnemers krijgen de cadeaukaart en het receptenboekje per post. We willen voorkomen dat mensen met onjuiste bedoelingen deze post onderscheppen om zo gratis boodschappen te kunnen doen. Daarom moeten deelnemers hun kaart op de site www.vegafavorieten.nl activeren voordat zij er mee naar de Albert Heijn kunnen gaan om producten aan te schaffen.

Hoe lang is de cadeaukaart geldig?

De geactiveerde cadeaukaart is geldig tot en met zondag 29 november 2020. De cadeaukaart kan tot en met zondag 15 november geactiveerd worden via www.vegafavorieten.nl

Als ik nu alsnog deelnemer word van de Postcode Loterij, kan ik dan nog een cadeaukaart krijgen?

Ja, als je je vóór 15 november aanmeldt als deelnemer van de Postcode Loterij ontvang je een geactiveerde cadeaukaart per post.

Ik speel met meerdere loten mee, maar krijg maar 1 cadeaukaart. Waarom is dat?

Als dank voor deelname aan de Postcode Loterij krijgt iedere deelnemer één Vega Favorieten-cadeaukaart t.w.v. € 12,50 thuisgestuurd. De kaart is een cadeau waarmee we zoveel mogelijk deelnemers in contact willen brengen met vegetarische alternatieven en laten zien hoe makkelijk het is om vertrouwde en/of favoriete gerechten vegetarisch te maken. Er gaat geen trekking aan vooraf, het is - net als de Voordeelagenda of de kookboekenreeks - een cadeau en daarom ontvangt iedereen die meespeelt in de Postcode Loterij één cadeaukaart, ongeacht het aantal loten.

Hoe weet ik hoeveel saldo ik nog op mijn cadeaukaart heb?
Het saldo op de Vega Favorieten-cadeaukaart is te controleren op de website: www.vegafavorieten.nl ('Check Saldo'). Na betaling met de cadeaukaart wordt het resterende saldo op de Albert Heijn-kassabon vermeld. Op de kassabon wordt aangegeven welke artikelen zijn betaald met de cadeaukaart en wat het totaalbedrag hiervan is.
Er is geen Albert Heijn bij mij in de buurt (verder dan 10 km). Wat te doen?

Deelnemers die verder dan 10 km bij een Albert Heijn vandaan wonen, worden herkend op www.vegafavorieten.nl. bij het activeren van de kaart. Deze deelnemers krijgen twee opties aangeboden:

·        De Vega Favorieten cadeaukaart activeren.

·        De mogelijkheid om een Vega Favorieten-pakket opgestuurd te krijgen. In dit pakket zitten drie verschillende stoofpotjes (linzen, dadels, vegetarische ragout) en vegetarische rookworst. Het pakket past door de brievenbus. De deelnemer ontvangt dit pakket binnen 10 werkdagen.

Bij de keuze voor het pakket wordt de Vega Favorieten-cadeaukaart geblokkeerd. De voorraad van deze postpakketten is niet ongelimiteerd. Op=op!

Mag ik mijn cadeaukaart ook aan iemand anders geven? Of doneren aan bijvoorbeeld de Voedselbank?

Wij moedigen dit soort initiatieven alleen maar aan. Deelnemers die de cadeaukaart hebben ontvangen, kunnen deze online activeren. De geactiveerde cadeaukaart kan vervolgens worden gedoneerd aan een persoon of organisatie naar keuze.

Waarom organiseert de Postcode Loterij deze actie?

Het is onze missie om bij te dragen aan een rechtvaardigere en groenere wereld. Dit doen we onder meer door goede doelen op het gebied van natuur en milieu financieel te steunen en onze deelnemers te informeren over hun goede werk. Maar ook door onze deelnemers te informeren en te stimuleren om bewuster te zijn van de keuzes bij het boodschappen doen. In dit geval om eens vaker te kiezen voor een dag geen vlees of voor een vegetarisch alternatief, omdat dit op de lange termijn bijdraagt aan het tegengaan van de klimaatverandering. Met deze actie willen we mensen op een makkelijke manier kennis laten maken met vegetarische alternatieven en zo de overgang naar een groenere wereld versnellen.

Waarom draagt vegetarisch eten volgens jullie bij aan een betere wereld?

Een bewust eetpatroon met meer vegetarische alternatieven zoals vleesvervangers, eieren, groente, peulvruchten en noten is beter voor mens, dier en milieu. Als je eens vaker kiest voor een dag zonder vlees, hoef je niet in te leveren op gemak of smaak. En zorg je voor een lagere impact op het milieu. Zo helpen deelnemers mee om de klimaatverandering tegen te gaan.

 

Voorbeelden:

-        met 1 dag geen vlees eten, bespaar je omgerekend de CO2-uitstoot van 8,3 km rijden met een gemiddelde auto.

-        Als je 1 jaar elke week 1 dag geen vlees eet, bespaar je omgerekend de CO2-uitstoot van 431,6 km rijden met een gemiddelde auto.

-        Als heel Nederland een dag per week zijn avondmaaltijd met vlees vervangt voor een vegetarische maaltijd, zouden we samen 23.800.000 kg CO2 besparen. Dat staat gelijk aan 141 miljoen kilometer met een gemiddelde personenauto… Bijna 3.500 rondjes om de aarde.

Een bewust eetpatroon met meer vegetarische alternatieven zoals vleesvervangers, eieren, groente, peulvruchten en noten is beter voor mens, dier en milieu. Als je eens vaker kiest voor een dag zonder vlees, hoef je niet in te leveren op gemak of smaak. En zorg je voor een lagere impact op het milieu. Zo helpen deelnemers mee om de klimaatverandering tegen te gaan.

 

Voorbeelden:

-        met 1 dag geen vlees eten, bespaar je omgerekend de CO2-uitstoot van 8,3 km rijden met een gemiddelde auto.

-        Als je 1 jaar elke week 1 dag geen vlees eet, bespaar je omgerekend de CO2-uitstoot van 431,6 km rijden met een gemiddelde auto.

-        Als heel Nederland een dag per week zijn avondmaaltijd met vlees vervangt voor een vegetarische maaltijd, zouden we samen 23.800.000 kg CO2 besparen. Dat staat gelijk aan 141 miljoen kilometer met een gemiddelde personenauto… Bijna 3.500 rondjes om de aarde.

Waarom werkt de Postcode Loterij samen met Albert Heijn en Unilever in deze actie?

Het is inmiddels de 7e jaargang van een Doe Maar Lekker-campagne. Het is een beproefde samenwerking, waarbij we hebben gezien dat er een groeiend bewustzijn van deelnemers is over producten die beter zijn voor mens, dier en milieu.

De deelnemers van de Postcode Loterij kunnen bij Albert Heijn een vegetarisch product vinden dat bij hen past. Daarnaast is Albert Heijn de grootste supermarktketen van het land en bijna iedereen heeft wel een Albert Heijn in de buurt.